Groapa Ruginoasa - Valea Seaca
 
Aria naturala se afla in partea sud-estica a judetului Bihor, pe teritoriul administrativ al orasului Nucet, in imediata apropiere a drumului national DN75 care leaga municipiul Turda de Campeni. Rezervatia naturala cu o suprafata de 20,40 hectare face parte din Parcul Natural Apuseni si reprezinta o vale cu versanti abrupti, formata prin eroziune de suvoaie (ravinare) ceea ce a determinat aparitia stratelor de cuartite conferind zonei un aspect aparte.
 
 
Pestera Scarisoara
 
Pestera Scarisoara sau Ghetarul de la Scarisoara adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania. Drumul spre pestera porneste din comuna Garda de Sus, situata pe valea Ariesului Mare la 32 km amonte de Campeni (pe DN75). Din centrul comunei se desprinde drumul carosabil de pe Garda Seaca pe care se ajunge, dupa aproximativ 1 km, la gura Vaii Ordancusa. De aici exista trei variante. Prima este poteca turistica marcata cu cruce rosie, care mai intai trece prin catrumul Mununa si dupa un traseu de 10 km, ajunge la Pestera Scarisoara. Cea de a doua varianta este drumul asfaltat de pe valea Ordancusei, de 23 km. care duce pana in catunul Ghetar. Ultima si cea mai noua varianta este pe Valea Garda Seaca. La 2 km de la gura Urdancusei porneste un drum forestier prin Mununa pana la Ghetar lung de 12 km. Pestera este localizata la 46°29′23″N 22°48′35″E.
 
 
Cascada Varciorog
 
Cascada Varciorog este o arie protejata de interes national. Aria naturala se afla in sud-estul Muntilor Bihorului in extremitatea nord-vestica a judetului Alba (la limita de granita cu judetul Bihor).
Arealul aflat la poalele Varfului Piatra Graitoare, reprezinta o cadere (de la o inaltime peste 15 metri) spectaculoasa de apa (cascada), dezvoltata pe cursul superior al raului Varciorog.